Kangker Kulit jeung UVB Phototherapy

Naon résiko kanker kulit sareng fototerapi UVB?

Beda sareng radiasi ultraviolét tina sinar panonpoé alami sareng
lampu tanning kosmetik, sababaraha dekade dipake dina dermatology
geus nembongkeun yen UVB / UVB-Narrowband phototherapy (anu boga
UVA sacara substansi teu kaasup) sanés résiko utama pikeun kanker kulit;
kaasup karsinoma sél basal (BCC), karsinoma sél skuamosa (SCC) 
sareng melanoma maligna kutaneus (CMM).

Pikeun ngarojong pernyataan ieu, mangga mertimbangkeun
petikan ulikan ieu di handap, jeung diskusi di handap ieu:

Hiji studi kohort retrospective diterbitkeun dina bulan Désémber 2023 disebut
Kajadian sareng profil kanker kulit dina pasien saatos phototherapy ultraviolet tanpa psoralens nyimpulkeun:


"Dina total, 3506 penderita diperlakukeun kalayan broadband-ultraviolet-B, narrowband-UVB jeung / atawa digabungkeun UVAB anu ditaksir ku mean nurutan-up 7.3 taun menyimpulkan aya euweuh ngaronjat résiko tina melanoma sarta kanker keratinocyte kapanggih kalawan phototherapy "

Kajadian-sareng-profil-kanker-kulit-di-pasien-nyusul-fototerapi-ultraviolet.-Dec07-2023-PubMed.pdf

×

Hiji studi anyar metot diterbitkeun dina April 2023 geus ditémbongkeun "Jalma anu vitiligo ngagaduhan résiko anu langkung handap tina melanoma sareng kanker kulit non-melanoma dibandingkeun sareng populasi umum."
Éta ogé nyatakeun yén "Dibikeun kahariwang yén sababaraha pangobatan pikeun vitiligo, sapertos phototherapy berkepanjangan, tiasa ningkatkeun résiko kanker kulit, panurunan anu nunjukkeun dina insiden kanker kulit kedah ngajamin ka jalma anu vitiligo sareng dokter anu ngatur kaayaan éta."

A ulikan anyar diterbitkeun dina Agustus 2022 ti Vancouver (Insidence kanker kulit di penderita éksim dirawat kalayan phototherapy ultraviolet) nyimpulkeun yén:

"Sacara umum, lian ti pasien anu ngagaduhan riwayat terapi imunosupresif†, henteu aya résiko ningkat tina melanoma, karsinoma sél skuamosa, atanapi karsinoma sél basal dina pasien anu nampi fototerapi ultraviolet, kalebet narrowband UVB, broadband UVB, sareng UVA plus broadband. UVB, ngarojong ieu salaku perlakuan non-karsinogenik pikeun penderita éksim atopik.

"Review studi on UVB, duanana narrowband na broadband, teu nunjukkeun sagala résiko ngaronjat kanker kulit nonmelanoma atawa melanoma."

Pikeun maca pangajaran lengkep, tuturkeun tautan ieu:

Pangobatan pikeun psoriasis sareng résiko malignancy.

Patel RV1, Clark LN, Lebwohl M, Weinberg JM.

"Dina ulikan badag ieu, kalayan nurutan-up nepi ka 22 taun ti mimiti perlakuan jeung NB-UVB, urang teu manggihan naon pakaitna pasti antara perlakuan NB-UVB na BCC, SCC atawa kanker kulit melanoma." 

Pikeun maca pangajaran lengkep, tuturkeun tautan ieu:
Kajadian kanker kulit dina 3867 pasien anu dirawat ku Narrow-Band UVB Phototherapy
Ngadangu RMKerr ACRahim KFFerguson JDawe RS.

"Henteu aya paningkatan résiko kanker kulit anu dibuktikeun dina opat panilitian sacara khusus ngevaluasi résiko karsinogenik poténsial NB-UVB."

Pikeun maca pangajaran lengkep, tuturkeun tautan ieu:
Résiko karsinogenik tina terapi psoralen UV-A sareng terapi UV-B narrowband dina psoriasis piagam kronis: tinjauan literatur sistematis.

Archier E1, Devaux S, Castela E, Gallini A, Aubin F, Le Maître M, Aractingi S, Bachelez H, Cribier B, Joly P, Jullien D, kasangsaraan L, Paul C, Ortonne JP, Richard MA.

"Teu aya béda anu signifikan sacara statistik antara nbUVB sareng kelompok kontrol. Ku kituna, phototherapy nbUVB ngagunakeun lampu TL-01 sigana modalitas terapi aman pikeun penderita phototypes kulit III-V.

Pikeun maca pangajaran lengkep, tuturkeun tautan ieu:
Taya bukti ngaronjat résiko kangker kulit di Koréa kalayan phototypes kulit III-V dirawat kalayan narrowband UVB phototherapy.

Jo SJ1, Kwon HH, Choi MR, Youn JI.

“Dr. Lebwohl nyebutkeun. "Sahenteuna dugi ka ayeuna, katingalina UVB pita sempit henteu nyumbang kana kanker kulit. Nanging, dina pasien anu rawan kanker, kami ati-ati ngeunaan panggunaan fototerapi.

Pikeun maca pangajaran lengkep, tuturkeun tautan ieu:
Therapies psoriasis umum
pangaruh Chances pasien ngamekarkeun kanker kulit Dermatology Times Méi-2017

"Ku kituna, ulikan ayeuna teu nyadiakeun bukti ngaronjat résiko kangker kulit pikeun penderita dirawat kalayan boh broadband atanapi narrowband UVB phototherapy" 


Pikeun maca pangajaran lengkep, tuturkeun tautan ieu:
Taya bukti pikeun ngaronjat résiko kanker kulit di penderita psoriasis dirawat kalayan broadband atanapi narrowband UVB phototherapy: ulikan retrospective munggaran.

Weischer M1, Blum A, Eberhard F, Röcken M, Berneburg M.

"(UVB-Narrowband) Fototerapi aman sareng gampang dilaksanakeun. Sanajan komplikasi bisa ngawengku kaduruk ku panon poe, urang teu ningali sagala kangker kulit, melanoma atawa non-melanoma. Vitiligo sigana pelindung pikeun melanoma. 

Pikeun maca pangajaran lengkep, tuturkeun tautan ieu:
Pikiran anyar, terapi pikeun vitiligo - Mutiara Grimes - Dermatology Times Aug-2016

"Sanaos prihatin kana poténsi karsinogen tina radiasi sinar ultraviolét, kalolobaan panilitian henteu mendakan résiko ningkat kanker kulit non-melanoma atanapi melanoma dina pasien anu dirawat ku sinar ultraviolét B (broadband sareng pita sempit) sareng fototerapi ultraviolet A1."

Pikeun maca pangajaran lengkep, tuturkeun tautan ieu:

Sisi poék cahaya: épék ngarugikeun Phototherapy.

Valejo Coelho MM1, Apetato M2.

diskusi

Radiasi ultraviolét (UVR) tina sinar panonpoé alami
"dianggap salaku faktor panyabab utama
dina induksi kanker kulit"

UVR dibagi kana:

UVA
320-400nm
Panjang gelombang tanning

UVB
280-320nm
Panjang gelombang ngaduruk

UVC
100-280nm
Disaring ku atmosfir bumi

Kanker kulit UVB UVA sareng uvb phototherapy

Lantaran kitu, pikeun kaperluan sawala ieu, UVR=UVA+UVB.

Unggal panjang gelombang cahaya anu béda-béda nyababkeun rupa-rupa épék biologis anu béda dina kulit manusa. Panjang gelombang UVA anu langkung panjang nembus kana dermis, sedengkeun UVB ngan ukur tembus kana épidermis.

Aya tilu jinis utama kanker kulit:

BCC

karsinoma sél basal

SCC

karsinoma sél squamous

CMM

melanoma ganas kutaneous

BCC sareng SCC dikelompokkeun salaku kanker kulit non-melanoma (NMSC), sareng gumantung kana dosis umur kumulatif UVB. Wewengkon kulit anu parantos nampi dosis UVR salami umur ageung paling rentan, sapertos sirah, beuheung, dada, sareng leungeun. NMSC gampang diubaran upami didiagnosis awal.

Kanker kulit kanker solar sareng fototerapi uvb

Nalika UVB tanggung jawab pikeun ngaduruk kulit (erythema) sareng NMSC, éta paradoks ogé pita gelombang anu ngadamel Vitamin D dina kulit sareng paling mujarab pikeun pengobatan rupa-rupa panyakit kulit.

Pikeun ngaleutikan erythema sareng NMSC bari tetep nyayogikeun perawatan panyakit kulit anu efektif, UVB-Narrowband (puncak 311nm, /01) dikembangkeun ku Philips Lighting dina taun 1980-an sareng ayeuna ngadominasi fototerapi médis di sakuliah dunya. Kanggo inpo nu leuwih lengkep tingali: Ngartos Narrowband UVB Phototherapy.

Melanoma mangrupikeun kanker kulit anu paling bahaya sabab tiasa nyebarkeun kanker ka daérah awak anu sanés. "Éta kamungkinan yén kombinasi faktor, kalebet faktor lingkungan sareng genetik, nyababkeun melanoma. Tapi, dokter yakin paparan sinar ultraviolét (UV) ti panonpoé sareng lampu tanning sareng ranjang mangrupikeun panyabab utama melanoma.17

Sinar UV henteu nyababkeun sadaya melanoma, khususna anu lumangsung di tempat-tempat dina awak anjeun anu henteu nampi paparan sinar panonpoé. Ieu nunjukkeun yén faktor sanésna tiasa nyumbang kana résiko anjeun tina melanoma. Melanoma bisa disababkeun ku duanana UVA jeung UVB, tapi aya sababaraha bukti yén UVA bisa maénkeun peran dominan.3

Faktor résiko melanoma kalebet: mol (melanocytic nevi), jinis kulit (individu anu berkulit cerah aya résiko anu langkung ageung tibatan jalma anu kulitna langkung poék), sareng kaduruk ku panon poe, khususna di budak leutik. “Paparan intermittent ka sinar panonpoé anu langkung kuat dipatalikeun sareng ngembangkeun melanoma tibatan paparan panonpoé sapopoé anu terus-terusan. " 6

Acan dijelaskeun nyaéta kanyataan yén "Melanoma langkung sering di antawis jalma anu padamelan di jero ruangan tibatan jalma anu nampi paparan UV lingkungan akumulasi ageung (patani, pamayang, jsb.)."

Seuseueurna literatur ilmiah kanker kulit aya hubunganana sareng efek sinar panonpoé alami (UVR, anu kalebet kalolobaan UVA, kalayan turunna persén UVB nalika lintang ningkat),

Tapi kumaha lamun ngan UVB dipaké (kalawan UVA kaasup), sakumaha dina médis UVB / UVB-Narrowband phototherapy?

Najan kanyataan yén spéktrum aksi pikeun NMSC ampir sakabéhna dina rentang UVB, studi di luhur nunjukkeun yén UVB / UVB-Narrowband phototherapy. sanes faktor résiko utama pikeun kanker kulit; kaasup carcinoma sél basal (BCC), carcinoma sél squamous (SCC) jeung melanoma malignant cutaneous (CMM).

Henteuna UVA anu berpotensi ngabahayakeun kamungkinan maénkeun peran, sareng "Gemblengna, aya sababaraha bukti yén vitamin D bisa maénkeun peran dina kanker kulit nonmelanoma (NMSC) jeung pencegahan melanoma, sanajan sakumaha tina acan aya bukti langsung pikeun némbongkeun éfék pelindung." 14,15 "Sababaraha studi geus ngusulkeun yén vitamin D maénkeun peran pelindung dina rupa-rupa malignancies internal. Ngeunaan kanker kulit, studi epidemiologis sareng laboratorium nunjukkeun yén vitamin D sareng métabolitna tiasa gaduh pangaruh pelindung anu sami.. " 13

Pikeun ngatasi masalah sareng NMSC anu diinduksi UVB, sabab éta gumantung kana dosis kumulatif hirupna, khususna pikeun jalma anu berkulit cerah, wijaksana pikeun ngaluarkeun tina perawatan daérah kulit anu henteu peryogi perawatan sareng ngagaduhan UVR anu ageung dina umur pasien, sarta ogé ngajaga éta wewengkon tina UVR tambahan tina cahya panonpoé alam. Jalma anu gaduh sajarah sareng / atanapi riwayat kulawarga kanker kulit kedah konsultasi ka dokter sateuacan nyandak fototerapi UV. Éta ogé kudu boga "pariksa kulit" sahenteuna taunan pikeun ngadeteksi kanker kulit; sakumaha kedahna saha waé anu kakeunaan sinar ultraviolét, boh tina fototerapi UV médis, alat-alat tanning kosmetik, atanapi sinar panonpoé alami.

Saterusna, UVR tina cahya panonpoé alam lolobana narima ti luhur jalma (contona panonpoé bersinar ti luhur dina dahi, ceuli jeung taktak), sedengkeun awak-awak Phototherapy UVB ampir sok dikirimkeun ti gigir (pasien ilaharna nangtung pikeun pengobatan ti alat vertikal dipasang), jadi aya sababaraha réduksi paparan geometri ka wewengkon kulit paling bahaya. Fase "ngabersihkeun" UVB awal biasana ngalibatkeun pototerapi UVB dosis anu langkung ageung salami sababaraha bulan, dituturkeun ku perawatan "pangropéa" jangka panjang dina dosis sareng frékuénsi anu dikirangan.

Kanker kulit panonpoé awak pinuh sareng fototerapi uvb
Kanker kulit alat Awak lengkep sareng fototerapi uvb

Fototerapi UVB henteu meryogikeun pasien kaduruk ku panon poe, sareng dosis UVB kirang ti maksimal mujarab pikeun pangropéa jangka panjang.Naha Unit Imah Ultraviolet B Narrow-band mangrupikeun Pilihan anu Layak pikeun Terapi Kontinyu atanapi Pangropéa Panyakit Kulit Photoresponsive?”,18 jeung ngajaga kacukupan Vitamin D. 09,11,12

Sadaya alat SolRx UVB-Narrowband nyaéta Kaséhatan Kanada patuh pikeun "Kakurangan Vitamin-D" salaku "indikasi pikeun dianggo", anu hartosna aranjeunna parantos ditangtukeun aman sareng efektif, sahingga tiasa dipasarkan sacara sah pikeun tujuan éta di Kanada. 10

ngeunaan imah phototherapy, prosés inherently boring nyokot perlakuan jeung alam manusa nungtun sabar nyandak ngan jumlah UVB diperlukeun pikeun ngajaga kulit jelas atawa ampir-jelas. Pasén phototherapy imah ilaharna jadi rada ahli dina sabaraha UVB nyandak na nalika, kalawan leutik, dosis leuwih sering keur resep ku loba.

Phototherapy imah ogé ngajadikeun eta kurang kamungkinan yén perlakuan anu lasut sarta perlakuan saterusna ngahasilkeun sunburn nu teu dihoyongkeun. Pikeun nyaho, "Fototerapi Ultraviolet B di bumi sami-sami mujarab pikeun ngubaran psoriasis sapertos fototerapi ultraviolet B dina setting rawat jalan sareng henteu nunjukkeun bahaya kaamanan tambahan dina setting anu ngahalangan kamungkinan radiasi anu henteu resep. Salaku tambahan, perawatan di bumi nyababkeun beban anu langkung handap, langkung saé diapresiasi, sareng masihan perbaikan anu sami dina kualitas kahirupan. Seuseueurna pasien nyarios yén aranjeunna langkung resep perlakuan ultraviolet B ka hareup di bumi tibatan fototerapi dina setting rawat jalan. 16

Solarc Systems ngabagéakeun sagala saran pikeun ngaronjatkeun artikel informasi publik ieu.

CATETAN

Kadé phototherapy UVB na UVB-Narrowband teu bingung jeung PUVA (psoralen + sinar UVA), sakumaha "peran terapi PUVA dina carcinogenesis kulit manusa kalawan psoriasis geus jelas nunjukkeun" [Résiko karsinogenik PUVA sareng nbUVB dina psoriasis piagam kronis_ tinjauan literatur sistematis 2012] PUVA sahingga sering dugi ka 200 dugi ka 300 perlakuan, sarta ngan pikeun kasus paling serius anu geus gagal UVB atanapi UVB-Narrowband phototherapy.   

Rujukan:

1 Brenner, Michaela, jeung Vincent J. Dédéngéan. “Peran Pelindung Melanin Ngalawan Karusakan UV dina Kulit Manusa. " Fotokimia sareng Fotobiologi, vol. 84, henteu. 3, 2007, kaca 539–549., Doi:10.1111/j.1751-1097.2007.00226.x.

2 "Kanker Kulit / Pusat Melanoma: Tanda, Pangobatan, Gejala, Jinis, Panyabab, sareng Tés. WebMD

3 Setlow, RB, jeung sajabana. “Panjang gelombang Éféktif dina induksi of Malignant Melanoma.Cara ngagawe sahiji National Academy of Sciences, vol. 90, henteu. 14, 1993, kc. 6666–6670., Doi:10.1073/pnas.90.14.6666.

4 Berneburg, Mark, sareng Lena Krieger. "Fakultas 1000 Evaluasi pikeun Induksi Melanoma ku Ultraviolet A tapi Henteu Radiasi Ultraviolet B Merlukeun Pigmén Melanin." F1000 - Post-Publikasi Peer Review of Sastra Biomédis, 2012, Doi:10.3410/f.717952967.793458514.

5 Brenner, Michaela, jeung Vincent J. Dédéngéan. “Peran Pelindung Melanin Ngalawan Karusakan UV dina Kulit Manusa. " Fotokimia sareng Fotobiologi, vol. 84, henteu. 3, 2007, kaca 539–549., Doi:10.1111/j.1751-1097.2007.00226.x.

6 Rodos, A.Faktor Risk Melanoma. " AIM di Melanoma, Dermatologi Fitzpatrick dina Kedokteran Umum

7 Juzeniene, Asta, jeung Johan Moan. “Pangaruh Mangpaat tina Radiasi UV Lian ti liwat Produksi Vitamin D. " Dermato-Endokrinologi, vol. 4, henteu. 2, 2012, kaca 109-117., Doi: 10.4161 / derm.20013.

8 Maverakis, Emanual, et al. “Cahaya, Kaasup Ultraviolét. " National Institute of Kaséhatan, Méi 2010, doi:10.1016/j.jaut.2009.11.011.

9 Amérika Sarikat, Kongrés, Program Toksikologi Nasional. “Broad-SpectrumUltraviolet (UV) Radiasi sareng UVA, sareng UVB, sareng UVC.Spéktrum Lega Radiasi Ultraviolét (UV) sareng UVA, sareng UVB, sareng UVC, Technology Planning and Management Corporation, 2000.

10 "Émbaran pangaturan. " Solarc Systems Nyarita.

11 Bogh, Mkb, dkk. “Narrowband Ultraviolet B Tilu Kali per Minggu Leuwih Éféktif dina Ngubaran Kakurangan Vitamin D ti 1600IU Vitamin D3 Lisan per Poé: Uji Coba Klinis Acak. " Jurnal Dermatologi Inggris, vol. 167, henteu. 3, 2012, kaca 625–630., Doi:10.1111/j.1365-2133.2012.11069.x.

12 Ala-Houhala, Mj, dkk. “Babandingan Narrowband Ultraviolet B Paparan jeung Lisan Vitamin D Substitusi on sérum 25-Hydroxyvitamin D Konsentrasi.Jurnal Dermatologi Inggris, vol. 167, No. 1, 2012, kc. 160–164., Doi:10.1111/j.1365-2133.2012.10990.x

13 Tang, Jean Y., dkk. “Vitamin D dina Carcinogenesis Cutaneous: Bagian I.National Institute of Kaséhatan, Nopémber 2012, Doi: 10.1016/j.jaad.2012.05.044.

14 Tang, Jean Y., dkk. “Vitamin D dina Carcinogenesis Cutaneous: Bagian II.National Institute of Kaséhatan, Nopémber 2012, Doi: 10.1016/j.jaad.2012.05.044.

15 Navarrete-Dechent, Cristián, dkk. “Sirkulasi Vitamin-D Binding Protéin sareng Konsentrasi 25-Hydroxyvitamin D Gratis dina Pasén sareng Melanoma: Studi Kasus-Control."Journal of the Amérika Akademi Dermatology, vol. 77, henteu. 3, 2017, kaca 575–577., Doi:10.1016/j.jaad.2017.03.035.

16 Koek, M. BG, dkk. “Imah versus Outpatient Ultraviolet B Phototherapy pikeun Psoriasis Hampang mun Parah: Pragmatis Multicentre Randomized Controlled Non-Inferiority Percobaan (PLUTO Study)." Bmj, vol. 338, henteu. May07 2, Juli 2009, Doi: 10.1136 / bmj.b1542.

17 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/melanoma/symptoms-causes/syc-20374884

18 Naha Unit Imah Ultraviolet B Narrow-band mangrupikeun Pilihan anu Layak pikeun Terapi Kontinyu atanapi Pangropéa Panyakit Kulit Photoresponsive?