Ngartos Narrowband UVB Phototherapy

Pangobatan pilihan pikeun psoriasis, vitiligo, sareng éksim

Narrowband UVB Phototherapy - The Dasar

"Narrowband" UVB geus jadi phototherapy t sabab delivers jumlahna panggedena tina panjang gelombang paling mangpaatna sinar UV, bari ngaminimalkeun panjang gelombang berpotensi ngabahayakeun. 

konvensional "Broadband" Lampu UVB mancarkeun cahaya dina rentang anu lega dina spéktrum UVB, kalebet panjang gelombang terapi khusus pikeun pengobatan panyakit kulit, ditambah panjang gelombang anu langkung pondok anu tanggung jawab pikeun kaduruk ku panon poe (eritema). Sunburning miboga mangpaat terapi négatip, ngaronjatkeun resiko kanker kulit, ngabalukarkeun ngarareunah sabar, sarta ngawatesan jumlah terapi UVB nu bisa dicokot.  

"Narrowband" Lampu UVB, di sisi séjén, ngaluarkeun cahaya dina rentang pondok pisan tina panjang gelombang konsentrasi dina rentang terapi na minimally dina rentang sunburning, exploiting a "sweet spot" antara dua sabudeureun 311 nm. Ku alatan éta, UVB-Narrowband sacara téoritis langkung aman sareng langkung efektif tibatan UVB-Broadband, tapi ngabutuhkeun waktos perlakuan anu langkung panjang atanapi alat-alat anu langkung seueur bohlam pikeun ngahontal dosis maksimal, anu aya dina awal reddening kulit hampang saatos perlakuan, anu katelah "sub-erythema". . Model UVB-Narrowband Solarc gaduh ahiran "UVB-NB" dina nomer modél, sapertos 1780UVB‑NB. Model UVB-Broadband Solarc ngan ukur gaduh ahiran "UVB", sapertos 1740UVB. "Narrowband UVB" dikembangkeun ku Philips Lighting of Holland sareng ogé katelah: Narrow Band UVB, UVB Narrowband, UVB‑NB, NB‑UVB, TL/01, TL‑01, TL01, 311 nm, jsb., (dimana "01" mangrupikeun kode fosfor Philips anu dipasang dina nomer bagian bohlam UVB-Narrowband).

Sareng pikeun katerangan anu langkung lengkep: 

Ngartos Narrowband UVB Phototherapy

"Narrowband" UVB (UVB-NB) geus jadi perlakuan phototherapy pilihan pikeun psoriasis, vitiligo, dermatitis atopik (éksim), sarta gangguan kulit photoresponsive lianna. Ngartos mangpaat "Narrowband" UVB versus konvensional "Broadband" UVB phototherapy merlukeun pamahaman cahaya jeung prosés eta mangaruhan.

Spéktrum radiasi optik (cahaya) diwangun ku panjang gelombang béda "cahaya" mimitian ti 100 nanométer (nm) dina rentang ultraviolét (UV) nepi ka 1 milimeter (mm) dina rentang infra red (IR). Cahya anu katingali manjang ti kira-kira 380 nm (Violet) dugi ka 780 nm (beureum) sareng katelah "warna" anu urang tingali ku panon urang. Ultraviolét henteu katingali sareng rentang ti 380 nm dugi ka 100 nm, teras dibagi deui kana UVA (315-380 nm), UVB (280-315 nm), sareng UVC (100-280 nm).

GAMBAR A nembongkeun inténsitas relatif "cahaya" alam ngahontal beungeut bumi sanggeus nyaring ku atmosfir bumi. Manusa geus mekar keur kakeunaan sagala panjang gelombang ieu, jadi kulit urang geus ngembangkeun respon ngagunakeun cahaya mangpaatna (Vitamin D) jeung ngajaga urang tina overexposure (pigmentasi kulit turunan sarta tanning). "UVB Narrowband" disorot dina 311 nm sareng lumangsung sacara alami dina cahya panonpoé, tapi henteu dina jumlah anu ageung. Atmosfir bumi nyaring ampir sakabéh cahaya kirang ti 300 nm.
pamahaman narrowband uvb phototherapy
narrawband uvb phototherapy

Panjang gelombang béda "cahaya" ngahasilkeun épék béda dina bahan. Loba prosés penting geus ditalungtik sacara ilmiah pikeun nangtukeun kontribusi relatif unggal panjang gelombang pikeun prosés nu ditalungtik. Grafik katelah "spéktrum aksi" dipaké pikeun ngajelaskeun hubungan ieu. Langkung ageung "sensitipitas spéktrum tindakan", langkung responsif prosésna kana panjang gelombang éta.

Spéktrum tindakan pikeun psoriasis parantos ditaliti1,2 pikeun nangtukeun yén panjang gelombang paling terapi nyaéta 296 nepi ka 313 nm. Salaku ditémbongkeun dina GAMBAR B, lampu UVB-Broadband konvensional nutupan rentang ieu sarta geus suksés dipaké pikeun leuwih ti 60 taun.

Spéktrum aksi pikeun "sunburning" kulit manusa, ogé katelah "erythema", ogé geus ditalungtik.11 Éritema didominasi ku panjang gelombang handap (kirang ti 300 nm) tina rentang UVB. Hanjakal, lampu UVB-Broadband konvensional ngahasilkeun jumlah badag "cahaya" dina rentang erythemogenic ieu. Panjang gelombang ieu ngahasilkeun kaduruk sareng gaduh nilai terapi anu kirang. Naon deui, awal ngaduruk ngawatesan dosis UVB3 sareng erythema mangrupikeun faktor résiko pikeun kanker kulit. Erythema ogé nyababkeun ngarareunah pasien, anu tiasa ngahambat sababaraha pasien nyandak pangobatan. Wewengkon teduh abu di GAMBAR C méré gambaran grafis tina eusi erythemogenic badag tina UVB-Broadband.

uvbbroadband erythema pamahaman narrowband uvb phototherapy

"Jadi naha henteu ngamekarkeun sumber lampu nu ngahasilkeun lolobana kaluaran na dina spéktrum Peta psoriasis jeung ngaminimalkeun lampu dina spéktrum Peta erythema?"

uvbnarrowband erythema pamahaman narrowband uvb phototherapy

Dina ahir taun 1980-an, Philips Lighting of Holland ngembangkeun lampu sapertos kitu, anu katelah lampu "TL-01" atanapi "UVB Narrowband". Wewengkon abu-abu anu langkung alit di GAMBAR D nunjukeun yen lampu UVB-Narrowband gaduh kaluaran erythemogenic considerably kirang (poténsi sunburning) ti lampu UVB-Broadband konvensional. Ieu ngandung harti yén leuwih UVB terapi bisa dikirimkeun saméméh erythema lumangsung, sarta saprak erythema mangrupakeun faktor résiko kanker kulit, lampu anyar ieu sacara téoritis kedah kirang karsinogenik pikeun hasil terapi sarua.4,5,6,7. Salajengna, sareng kritis kana kasuksésan anu disaksian ku fototerapi UVB-Narrowband bumi, janten langkung kamungkinan yén panyakit ieu dikontrol tanpa kantos ngahontal ambang erythemogenic.9,10, nu sok jadi masalah jeung perlakuan UVB-Broadband. Éta metot pikeun dicatet yén puncak kurva UVB-Narrowband nyaeta ngeunaan sapuluh kali leuwih luhur ti kurva UVB-Broadband, sahingga sumber nami "Narrowband".

Panalitian anu langkung énggal parantos ngonfirmasi panemuan ieu sareng ogé nangtukeun yén UVB-Narrowband gaduh langkung sakedik insiden kaduruk sareng période remisi anu langkung panjang tibatan UVB-Broadband. Lamun dibandingkeun jeung PUVA (Psoralen + UVA-1 lampu), UVB-Narrowband boga efek samping nyata pangsaeutikna sarta geus ngaganti eta dina loba kasus.8.

Hiji kalemahan tina UVB-Narrowband éta, sabab dosis maksimum diwatesan ku awal slight erythema, sarta UVB-Narrowband kirang erythemogenic ti UVB-Broadband, waktos perlakuan leuwih lila diperlukeun. Ieu tiasa diimbuhan ku cara ningkatkeun jumlah bohlam dina alat4,5,6,7. Contona, dumasar kana phototherapy imah Solarc urang sanggeus jualan nurutan-up pikeun UVB-Broadband, 4-bulb 1740UVB nyadiakeun waktu perlakuan lumrah; sedengkeun pikeun UVB-Narrowband, 8-bulb 1780UVB-NB mangrupikeun pilihan umum. Babandingan téoritis poténsi erythemogenic tina UVB-Broadband ka UVB-Narrowband aya dina rentang 4:1 nepi ka 5:1.

Panyakit sanésna sapertos vitiligo, éksim, mycosis fungoides (CTCL), sareng seueur anu sanésna ogé parantos suksés diubaran ku UVB-Narrowband, umumna kusabab alesan anu sami sareng anu dijelaskeun di luhur pikeun psoriasis.

Kauntungan anu pikaresepeun tina UVB-Narrowband nyaéta kamungkinan jinis lampu fluoresensi pangsaéna pikeun ngadamel Vitamin D (GAMBAR E) dina kulit manusa, keur dipake tinimbang cahya panonpoé alam (anu kaasup ngabahayakeun UVA), atawa pikeun maranéhanana anu teu bisa nyerep vitamin D lisan nyukupan (tablet) alatan masalah dina peujit. Subyek Vitamin D parantos nampi perhatian média anu luar biasa akhir-akhir ieu, sareng alesan anu saé. Vitamin D penting pisan pikeun kaséhatan manusa, tapi seueur jalma anu kakurangan, khususna anu cicing di lintang luhur, jauh ti katulistiwa bumi. Aya beuki bukti yén Vitamin D ngajaga ngalawan ngembangkeun loba panyakit kronis, kaasup: kanker (payudara, colorectal, prostat), kasakit cardiovascular, multiple sclerosis, osteomalacia, osteoporosis, diabetes mellitus tipe 1, rematik rematik, hipertensi, sarta depresi. Kanggo inpormasi anu langkung seueur, mangga buka halaman wéb ieu: Vitamin D Phototherapy FAQ & Lampu pikeun Vitamin D.

uvbnarrowband vitamind pamahaman narrowband uvb phototherapy

Pendapat anu umum dina komunitas dermatologi nyaéta yén UVB-Narrowband antukna bakal ngagentos UVB-Broadband salaku pilihan perawatan, khususna pikeun phototherapy bumi. Ieu jelas dirojong ku tren Solarc Systems dina penjualan alat-alat fototerapi bumi, kalayan penjualan alat-alat UVB-NB ayeuna ngaleuwihan penjualan UVB-BB sakitar 100:1. Modél UVB-Narrowband Solarc gaduh ahiran "UVB‑NB" dina nomer modél, sapertos 1780UVB‑NB. Model UVB-Broadband Solarc ngan ukur gaduh ahiran "UVB", sapertos 1740UVB.

Solarc Systems hoyong hatur nuhun ka jalma-jalma anu saé di Philips Lighting pikeun ngembangkeun jalur produk UVB-Narrowband, sareng ngabantosan seueur urang di sakuliah dunya ngatur masalah kulit urang sacara aman sareng efektif. Catetan: Angka anu dianggo dina dokumén ieu mangrupikeun representasi saderhana. Kurva UVB-Broadband diturunkeun tina Solarc/SolRx 1740UVB sareng kurva UVB-Narrowband diturunkeun tina Solarc/SolRx 1760UVB‑NB.

Urang ajak anjeun nalungtik topik penting ieu salajengna.

Rujukan:

1 PARRISH JA, JAENICKE KF (1981) Spéktrum Peta pikeun phototherapy of psoriasis. J investasi Dermatol. 76 359
2 FISCHER T, ALSINS J, BERNE B (1984) spéktrum Ultraviolet-aksi jeung evaluasi lampu ultraviolet pikeun penyembuhan psoriasis. Int. J. Dermatol. 23 633
3 BOER I, SCHOTHORST AA, SUURMOND D (1980) UVB phototherapy of psoriasis. Dermatologi 161 250
4 Van WEELDEN H, BAART DE LA FAILLE H, ngora E, VAN DER LEUN JC, (1988) A ngembangkeun anyar dina UVB phototherapy of psoriasis. British Journal of Dermatology 119
5 KARVONEN J, KOKKONEN E, RUOTSALAINEN E (1989) 311nm lampu UVB dina pengobatan psoriasis jeung regimen Ingram. Acta Derm Venereol (Stockh) 69
6 JOHNSON B, Héjo C, LAKSHMIPATHI T, FERGUSON J (1988) phototherapy radiasi ultraviolét pikeun psoriasis. Pamakéan lampu fluoresensi UVB pita sempit anyar. Proc. 2nd eur. Photobiol. Congr., Padua, Italy
7 Héjo C, FERGUSON J, LAKSHMIPATHI T, JOHNSON B 311 UV phototherapy - Hiji perlakuan éféktif pikeun psoriasis. Jurusan Dermatologi, Universitas Dundee
8 TANEW A, RADAKOVIC-FIJAN S, SC
HEMPER M, HONIGSMANN H (1999) Narrowband UV-B phototherapy vs photochemotherapy dina pengobatan piagam-tipe psoriasis. Arch Dermatol 1999; 135: 519-524
9 WALTERS I, (1999) Suberythematogenic narrow-band UVB nyata leuwih éféktif batan UVB konvensional dina pengobatan psoriasis vulgaris. J Am Acad Dermatol 1999;40:893-900
10 HAYKAL KA, DESGROSEILLIERS JP (2006) Naha Unit Imah Ultraviolet B Narrow-band mangrupikeun Pilihan anu Layak pikeun Terapi Kontinyu atanapi Pangropéa Panyakit Kulit Photoresponsive? Jurnal Kedokteran Kulit & Bedah, Jilid 10, Edisi 5: 234-240
11 Éritema spéktrum aksi rujukan jeung dosis éritema baku ISO-17166: 1999 (E) | CIE S 007 / E-1998
12 Spéktrum Peta pikeun Produksi Previtamin D3 dina Kulit Manusa CIE 174:2006